Horečka nad ránem - Gárdos, Péter, 1948- (Plus, 2016)
Švédsko, 1945. Miklós - maďarský básník a novinář - přežil hrůzy koncentračního tábora Bergen-Belsen a zvádl i cestu lodí do nemocnice na ostrově Gotland, kde se má zotavit. Místo toho si však vyslechne krutou diagnózu: podlé lékaře mu zbývá nanejvýš půl roku života. Miklós se nehodlá vzdát a pouští se do boje s osudem..