Cho Oyu tyrkysová bohyně - Messner, Reinhold, 1944- (Brána, 2013)
Reinhold Messner podnikl k šesté nejvyšší hoře světa - Čo Oju - dvě výpravy. V zimě 1982 se s jihotyrolskou expedicí pokusil o zlezení jihovýchodní stěny, na níž několik měsíců předtím přišel o život Reinhard Karl. Na jaře 1983 se Messnerovi společně s Michlem Dacherem a Hansem Kammerlanderem podařil výstup jihozápadní stěnou. Tehdy šlo teprve o čtvrtý vydařený pokus, zatímco dnes dosáhnou vrcholu Čo Oju každý rok stovky horolezců.