Božena česká : boj o trůn a lásku - Whitton, Hana, 1950- (Klokan (Alpress), 2016)
Princeznu Boženu provdali za mnohem staršího braniborského markraběte Otu II., přesto s ním žije v láskyplném manželství. Ota je věrným stoupencem jejího bratra Přemysla Otakara II. Když oba zemřou, zdrcená Božena musí vstoupit mezi své dva syny, a navíc ze spárů toho mladšího z nich, chorobně ctižádostivého, zachránit kralevice Václava