Slavík z dubového lesa - Kverek, Pavel ([Pavel Kverek], 2015)
Slavík z dubového lesa je první knihou Pavla Kverka, uměleckého kováře z Kněžmosta, ornitologa a našeho největšího odborníka na slavíky, rodáka z Dolního Bousova. Ilustrace vytvořila dcera Pavlína Čikovská - Kverková. Knížka nabízí pohled do života krále pěvců slavíka. Nahlíží do něj člověk, který co ornitolog si slavíky přizval do života. Sedmnáct ilustrovaných kapitol předkládá mladému čtenáři možnost prožít s ptačím hrdinou chvíle štěstí i napětí, vypovídá o vztahu k ptačímu domovu. Autor se knížkou hluboce uklání před statečnou krajinou severovýchodu Mladoboleslavska - místem, kam se v dojetí nevrací jen slavíci, ale i on. Je určena nejmenším čtenářům, ale na své si určitě přijdou i rodiče či prarodiče, kteří ji budou dětem předčítat. Poutavou formou se dozvíte mnoho zajímavostí ze slavičího života, které autor nashromáždil za dlouhá léta studia slavíků. Nechybí dobrodružství a napětí!