Vojna a mír - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Omega, 2016)
Děj světoznámého románu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír se odehrává na pozadí napoleonských válek a popisuje boj carského Ruska s dosud neporaženou francouzskou armádou císaře Napoleona. Ale nejedná se jen o velmi čtivý historický příběh plný politických, dobrodružných i romantických zápletek, je to také kompaktní obraz i analýza ruské společnosti a jeden z nejpůsobivějších protiválečných manifestů. Kniha patří z hlediska objemu, počtu hrdinů i dějových linií k nejrozsáhlejším dílům ruské literatury