Limassol - Sarid, Jišaj, 1965- (Práh, 2016)
Román Limassol napsal izraelský spisovatel Jišaj Sarid na základě vlastních zkušeností z působení v izraelských zpravodajských službách. Hlavní hrdina, vyšetřovatel izraelské tajné policie, se denně setkává s hrozbou terorismu - jeho povinností je bránit a předcházet útokům. Práce ho zcela pohlcuje, ale zákonitě i mění, neboť vyšetřovací metody jsou někdy velmi drsné. Na začátku příběhu dostává nový, mimořádný úkol, o jehož hlavním cíli není zpočátku přesně informován. Při této práci se náhle stírají jasné hranice mezi vyšetřovatelem a vyšetřovaným, přítelem a nepřítelem, kdy nebezpečí nepředstavují jen arabští sebevražední teroristé, ale možná i židovská intelektuálka a její přítel, nemocný arabský básník. Hrdina přestává vnímat svět černobíle a dostává se tak do neřešitelného morálního dilematu