Tik, Ťak, Ťuk : pohádky o třech tučňácích - Černík, Michal, 1943- (Knižní klub, 2016)
Tik, Ťak a Ťuk žijí v dřevěném domečku na pustém ostrově a každý den ráno s rybářskými pruty chodí na ryby. Nečekejte však, že tučňáci se v domečku dívají na televizi, vaří si na sporáku, jezdí na člunu a používají jiné věci naší civilizace anebo zažívají všemožná dobrodružství. Jejich dobrodružství jsou velmi tichá, objevují při nich svůj nejbližší svět, který tvoří pustý ostrov, moře, věčný sníh, ryby a občas mořští ptáci, jiní tučňáci a tuleň. Všechno se tu děje tak trochu samo o sobě, s laskavostí a humorem. Velkou zásluhu na dění má Ťuk, který si rád vymýšlí, vypráví, mudruje a někdy má pošetilé i ztřeštěné nápady