Povídky z jedné a druhé kapsy - Čapek, Karel, 1890-1938 (Omega, 2014)
Kdo zabil slavného herce? Proč zloděj píše básně? Vede mírumilovné sbírání kaktusů ke zločinu? Co s člověkem udělá dvanáct let žaláře? Může Bůh vůbec soudit hříšníky? Odpověď na tyto a mnoho dalších záhadných otázek můžeme najít v Čapkových povídkách, které jsou někdy označovány za nejzdařilejší část jeho rozsáhlého a žánrově pestrého díla. Autor na každé stránce dokazuje, že je výborným vypravěčem, který umí mistrně smíchat detektivní zápletku, humor a jistou dávku mystiky. Navíc s čtenářem řeší mnoho zajímavých a stále důležitých etických problémů. Některé povídky se dočkaly i filmového zpracování