Aliance - Roth, Veronica, 1988- (CooBoo, 2016)
Mírumilovní, Sečtělí, Upřímní, Odevzdaní, Neohrožení. Při dosažení věku šestnácti let je třeba se rozhodnout pro jednu z těchto frakcí. A pak také obstát ve zkoušce zasloužit si toto zařazení. Což se ne každému podaří a nevydařené pokusy pak končí smrtí či odpadlictvím. A pak jsou zde nežádoucí divergentní jedinci, mezi něž patří i mladinká Beatrice - Tris, která si díky své divergentní identitě prošla mnoha zásadními zkouškami, rozhodnutími i nebezpečím. Nyní je však systém frakcí rozvrácen a dochází ke krvavému nekompromisnímu boji o moc i o život.