Prokletí brněnských řeholníků - Vondruška, Vlastimil, 1955- (Hříšní lidé Království českého, 2016)
Jedním z nepřátel Oldřicha z Chlumu byl olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Proto správce Bezdězu nesmírně překvapí, když biskup požádá krále Přemysla II. Otakara, aby Oldřicha poslal vyšetřovat do Brna. A ještě záhadnější je údajný důvod jeho cesty - krádež jakési staré knihy v klášteře tamních minoritů. Oldřich z Chlumu navíc dostává od olomouckého biskupa rozsáhlé pravomoci a je tedy zřejmé, že jde o velmi vážnou záležitost. Toto podezření se záhy potvrdí