Továrna na absolutno - Čapek, Karel, 1890-1938 (Knihy Omega. Classic, 2017)
Nekontrolovatelná božská síla, vzniklá neplánovaně jako vedlejší produkt ryze účelového vynálezu, se zmocní vlády nad světem a vyvolá projevy náboženského fanatismu, postupně se zmocňuje davu a tím katastrofálně zasahuje do dosavadního uspořádání světa. Román je duchaplnou satirou, plnou rozmaru a vtipu, ironie i parodie, na nezodpovědný chaos nejrůznějších ideologií, na různé podoby davového šílenství a tmářských demagogií, které vedou lidstvo ke zkáze.