Malé Strašidýlko - Preussler, Otfried, 1923-2013 (Grada, 2014)
Na hradě Soví skála přebývalo malé strašidýlko už odpradávna. Bylo jedním z oněch malých neškodných nočních strašidel, která nikomu nic zlého nedělají a jen zlobí ostatní. Přes den spalo v těžké, železem pobité truhlici z dubového dřeva. Teprve v noci, když v městečku Soví Hora, ležícím na úpatí hradu, odbíjely radniční hodiny půlnoc, se malé strašidýlko probouzelo. A to se vám pak začaly dít věci..