Zakletá Ella - Levine, Gail Carson, 1947- (XYZ, 2009)
Příběh dívky, která dostala od nerozvážné sudičky do vínku poněkud nepříjemný dar: je poslušná - vždy a za všech okolností. Kupodivu z ní nevyroste uťápnutá puťka, ale naopak tvrdohlavá rebelka, která se snaží se svým prokletím bojovat. Využívá k tomu mimo jiné schopnosti, především talent na cizí jazyky, díky němuž se domluví s elfy, trpaslíky i lidožravými zlobry, které potká na své cestě. Kniha, inspirovaná pohádkou o Popelce, se po svém vydání dočkala velkého ohlasu a v roce 2004 podle ní byl natočen stejnojmenný film...