Čiň manželu dobře - peklem se ti odmění - Jakoubková, Alena, 1958- (MOBA, 2016)
Agáta Pierotová se po krátké známosti provdá ve třiadvaceti letech za ortopeda Zbyška Loma, který pracuje ve stejné nemocnici jako její otec. Absolventka pedagogické fakulty na rozdíl od svých emancipovaných přítelkyň zcela rezignovala na profesní kariéru a chce se realizovat pouze v péči o partnera, děti a domácnost. Její názory zásadně ovlivnila zkušenost ze soužití rodičů. Její mírný a laskavý otec doma zcela podléhá dominantní a netolerantní manželce, bývalé manekýnce. Manželství s nevěrným a egoistickým Zbyškem přinese Agátě jen rozčarování. Po deseti letech, během kterých se kvůli dvěma dětem snažila udržet nefungující vztah, se konečně odhodlá k radikálnímu kroku