Mravenci se nedají - Sekora, Ondřej, 1899-1967 (Knižní klub, 2015)
Ferda potká v lese uplakanou mravenčí maminku, která se musí sama postarat o svá vajíčka. Má strach, že na všechno nestačí, ale Ferda jí slíbí, že jí bude věrně sloužit a se vším jí pomůže. Práce mu jde pěkně od ruky, najde spoustu nových kamarádů a zanedlouho vybudují krásné nové mraveniště. Bohužel si však nevybrali ty nejlepší sousedy! Kousek od nich žijí zlí mravenčí otrokáři, kteří jim nedají chvíli pokoje - kradou jim kukly, aby měli co nejvíce otroků. Mravenci jsou zoufalí - co si jen počnou? Ferda však nelení a za chvilku se mu v hlavě vyrojí spousta nápadů, jak se nevítaným návštěvníkům ubránit