Zámek - Kafka, Franz, 1883-1924 (Československý spisovatel, 2009)
Do zámku se hrdina snaží za každou cenu proniknout a odhalit jeho tajemství. Zde zachytil Kafka pocit ze své nejosobnější životní situace a vylíčil stav, který sám charakterizoval jako "pomezní kraj mezi samotou a společenstvím". Dílo lze chápat jako naléhavé varování před odlidštěným světem a před člověkem, postrádajícím vědomí základních lidských hodnot