Útěk : příběh dramatického útěku před Rudou armádou - Dönhoff, Tatjana, 1959- (Víkend, 2011)
Román je inspirován skutečným příběhem útěku autorčiny pratety, hraběnky Marion Dönhoff, a byl také zfilmován. Lena, hraběnka von Mahlenberg, se v roce 1944 vrací se svou nemanželskou dcerou domů, na panství ve Východním Prusku. Před lety se nepohodla s otcem právě kvůli narození dítěte. Poté, co se dozvěděla, že otec je těžce nemocný, se rozhodla k návratu...