Čas korunního prince - Boček, Jaroslav, 1932-2003 (Československý spisovatel, 2016)
Rudolf - byl to slaboch, který neuměl vládnout, despota zmítaný nemocemi, nebo měl jen smůlu, protože se stal císařem v nepravý okamžik? Co bylo příčinou jeho pozdějších záchvatů zuřivosti či naopak apatie? Byl duševně nemocný nebo vliv intrik, katolické bigotnosti a krutosti španělské rodiny, jichž byl svědkem celé mládí, způsobily jeho někdy nepochopitelné zvraty v jednání?