Rabování : jak nacisté vykrádali evropské umělecké sbírky - Rydell, Anders, 1982- (Universum (Knižní klub), 2015)
Již několik dní po kapitulaci nacistického Německa byl učiněn uvnitř solného dolu v Rakousku u městečka Altaussee neuvěřitelný objev. Spojenecká vojska zde odhalila jednu z největších uměleckých sbírek: tisíce mistrovských děl Rembranta, Rubense, Michelangela a mnoha dalších. Historici dodnes považují za zázrak, že byl tento poklad nejen objeven, ale i zachráněn. Solný důl v Altaussee je totiž obřím bludištěm chodeb dlouhých 67 kilometrů, a to vše v 18 patrech pod zemí. V letech 1933 a 1945 nacisté ukradli doslova miliony starožitností a uměleckých děl po celé Evropě. Speciálně vycvičení vojáci drancovali umění na přímý rozkaz Hitlera, který např. plánoval umístění nejvýznamnějších děl ve Führer muzeu v Linzi. Velká část z ukradených děl byla nalezena právě v Antaussee, ale více než sto tisíc děl zmizelo. Některé ukradené skvosty se dodnes objevují na dost překvapivých místech. Jeden takový měla ve své pracovně například i Angela Merkelová.