Prometheova lest - Ludlum, Robert, 1927-2001 (Domino, 2012)
Ostřílený agent Nicholas Bryson se po patnácti letech terénní špionáže dozvídá krutou pravdu: supertajná agentura Direktoriát, pro kterou celou dobu pracoval, ve skutečnosti nehájila americké zájmy, ale působila proti nim. Bryson je nyní pověřen náměstkem ředitele CIA, aby se pokusil vypátrat své bývalé zaměstnavatele, kteří mezitím záhadně zmizeli. Téměř proti své vůli se Bryson ocitá ve víru strhujících a dramatických událostí: střídá stát za státem a město za městem a všude je pronásledován najatými zabijáky, aniž by tušil proč. Po sérii šokujících odhalení a masových teroristických činů po celém světě se Brysonovi postupně začíná rýsovat hrůzná skutečnost: světu hrozí spiknutí mocných, kteří chtějí zlikvidovat autoritu národních vlád a nastolit nový pořádek pod záminkou zajištění "bezpečnosti občanů". Bryson zůstává jediným, kdo může tomuto plánu zabránit, ale úkol, jenž před ním stojí, se zdá být nesplnitelný. Tato kniha je doslova prošpikována dramatickými zvraty děje, zasvěcenými popisy nejmodernějších technických zařízení a dokonalým zachycením atmosféry různých zemí světa. Navíc jistě není náhodou, že ačkoli se jedná o literární fikci, některé postavy a okolnosti románu jsou čtenáři až příliš povědomé.