Samota není zlej - Raškovová, Lucie, 1970- (Brkola, 2015)
Kniha vypráví příběh jednoho roku života chlapce Péti. Je podzim a právě se s maminkou přestěhoval z vesnice do města, ve kterém začne navštěvovat první třídu. Péťův tatínek je námořní kapitán, který doma pobývá vzácně, a tak jeho svět tvoří především ženy. Vlídná maminka a dobrosrdečná sousedka, paní Přerazilová. A také její pes, kerý se jmenuje Samota a který se stane Péťovým nerozlučným kamarádem. Text je psán barvitým poetickým jazykem, který si velmi dobře rozumí s výtvarným doprovodem. Tak tomu ostatně bývá většinou, když je jejich autorem jeden a týž člověk