Roky v pekle : vzpomínky politického vězně z 50. let - Michálka, Jaroslav, 1924-1992 (Volvox Globator :, 2015)
Roky v pekle prožil autor v letech 1952 až 1963. Voják z východní fronty, poválečný pracovník kriminální služby, člen Československé sociální demokracie, byl vtažen do severomoravského monstrprocesu s takzvanými nepřáteli socialismu. Už ve vyšetřovací vazbě mu vyrazili zuby, vyslýchali ho a bili. Vyhrožovali mu šibenicí. Nic mu neprokázali, přesto byl odsouzen na dvacet pět let. Po necelých třinácti letech byl propuštěn na „svobodu“. Zůstal však nezlomen