Hastrmanka Evelínka a zlatá rybka - Martišková, Petra, 1977- (Brána, 2017)
To se ví, že každý správný hastrman musí umět spoustu věcí. Znát vodní rostliny, zašívat botičky nebo hrát na housle, také se starat o rybník i jeho obyvatele. Ale to je přesně to, co malou hastrmanku Evelínku ani za mák nebaví. Vůbec nejraději vyvádí různé lumpárny, celé dny zlobí svého brášku Matyáše, plaší malé pulce, nebo hraje se svou nejlepší kamarádkou na honěnou. Jenže mít za kamarádku zlatou rybku, která umí splnit úplně každé, i to nejbláznivější přání, to není jen tak. A co teprve, když se společně vydají na prázdniny k dědovi a tam se při bouřce, jakou Evelínka ještě nezažila, rybka ztratí. Evelínka se vydává na dobrodružnou výpravu za její záchranou a přitom pozná nejen cenu přátelství, ale také to, jak skvělé je být hastrmankou.