Lišky na vinici - Feuchtwanger, Lion, 1884-1958 (Ikar, 2014)
Z předrevoluční Paříže v krátkém období let 1776–1778 autor sleduje boj za nezávislost třinácti amerických států. Revoluční myslitelé ve Francii vidí v americkém boji uskutečnění svých ideálů o lidských právech. Lion Feuchtwanger se neomezuje jen na široké a působivé zobrazení tehdejší francouzské společnosti, v němž čtenáři předkládá řadu událostí a postav – vedle spisovatele Beaumarchaise i umírajícího básníka Voltaira, krále Ludvíka XVI., Franklinovu misi, Marii Antoinettu, císaře Josefa II. –, ale ukazuje i stále platné zákony historického vývoje