Strašidlář. - Klimek, Hynek, 1945- (Grada, 2014)
Jeden z důlních skřítků klimků barvitě vypráví o mnoha malých tajemných bytostech. Rozpovídal se nejenom o svých druzích z podzemí ve Slezsku, ale i o permonících z jiných českých dolů a také o nejrůznějších trpaslících, šotcích, plivnících a řadě dalších pozoruhodných osůbkách. Některé z nich jsou hodné a dobrotivé, jiné zlé, záludné a potměšilé. Dozvíte se od něj například o bájném založení Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní, kde vzniku léčebných pramenů, jak tvrdí pověst, napomohli synové severského trpasličího krále s družinami. Také zjistíte, jak skřítci pomohli lidem k poznání, že černé kamení, tedy uhlí, náramně hoří. Knížka doplněná mnoha působivými obrázky vás seznámí s mnoha dalšími zajímavostmi z tajuplného světa starých bájí, pověstí a pohádek