Stalin a období stalinismu : historie, fakta, dokumenty - McCauley, Martin, 1934- (CPress, 2012)
Třetí přepracované vydání knihy je klíčem k pochopení tohoto politického, ekonomického a sociálního systému a samotné diktátorovy osobnosti, jejíž kult trvá dodnes. Během éry svého působení neváhal Josif Vissarionovič Stalin pro naplnění svých zájmů nechat zemřít miliony lidí. Jak ale autor přiznává, dokázal vybudovat Rusko prezentující se jako silná světová mocnost. V knize jsou otištěny doplňující dokumenty, chronologický přehled, stručné medailony dalších osob a slovníček použitých pojmů.