Maloměstští vlastenci - Pittnerová, Vlasta, 1858-1926 (Romance, 1991)
Román zachycuje život v malém českomoravském městě na počátku druhé poloviny minulého století. V knize ožívá sociální rozvrstvení tehdejší maloměstské společnosti, typická řemesla a celkový životní styl. Autorka se zaměřila na duchovní atmosféru kolem r. 1848. V tomto rámci vypráví příběh chudé a ušlechtilé řemeslnické dcerky, která svými dobrými vlastnostmi dosáhne postavení ve špičce společnosti.