Lapálie v Lampálii - Šinkovský, Martin, 1979- (Triton, 2017)
V jednom městě je park. V tom parku je jeden zapomenutý kout. Roste tam starý košatý dub a stojí lampa. I ta je zapomenutá. A ve svitu lampy žijí malí Lampálové. Jejich Lampálie leží v místech, kam dopadá svit lampy a ani o fous dál. Jednoho dne se však stane něco zvláštního. Lampa zavrčí, zaprská, zabliká. Jen na chvilku, přesto si všichni uvědomili blížící se nebezpečí. Jejich lampa může každým dnem zhasnout! Statečná Lampálice Zoja se tak vydává na hřbetu ježka Bodlinky pro novou žárovku. Dobrodružné vyprávění pro začínající čtenáře je plné napínavých situací i veselých příhod. Zoja se setkává s dětmi, které se s ní pustí do hledání nové žárovky pro Lampálii. Jak dopadne střet s netopýrem? Kdy mají Lampálové den a kdy noc? Co ukrývá tatínkova kůlna? A kde vlastně Lampálie leží?