Romeo, Julie a tma - Otčenášek, Jan, 1924-1979 (Slunovrat (Československý spisovatel). Malá řada, 1982)
Dívka, která prchá před transportem do koncentračního tábora, nachází u studenta dočasný úkryt a oba mladí lidé se navzájem zamilují. Jejich několikadenní láska, plná starostí o budoucnost a strachu, brzy násilně a tragicky končí dívčinou smrtí. Kniha působivě vyjadřuje tíživou atmosféru doby, která drasticky zasahuje do myšlení i jednání hrdinů a v zárodku ničí jejich přirozenou touhu po plném a jasném životě.