Robinson Crusoe - Defoe, Daniel, asi 1661-1731 (Skvělá díla světové literatury, 2013)
Příběh anglického námořníka, který se zachrání po ztroskotání lodi na pustém ostrově a musí se naučit se o sebe postarat. Poznává svůj ostrov, snaží se ochočit zvířata, pěstovat banány a další jedné plodiny, hledá pitnou vodu a staví si přístřeší. Robinsonovi se podaří zachránit jednoho z domorodců, kteří občas na ostrov přijíždějí na svých lodích. Spřátelí se a Pátek, jak jej pojemnovat mu dělá společnost a pomáhá. Po mnoha letech života na neobydleném ostrově se přece jen objeví loď, která Robinsona i Pátka zachrání a doveze je zpět do Anglie.