Markéta Lazarová ; Konec starých časů - Vančura, Vladislav, 1891-1942 (Omega, 2013)
Dva slavné romány v jednom svazku. Markéta Lazarová je baladická novela, v níž se Vančurovi podařilo vystihnout atmosféru drsného středověku na pozadí příběhu milenců ze dvou znepřátelených loupežnických klanů. Konec starých časů vypráví o společnosti, kterou zasáhne příchod tajemného cizince, který o sobě prohlašuje, že je knížetem. Svými starosvětskými aristokratickými způsoby si téměř všechny získá a s jeho odchodem nastává onen konec starých časů.