Karavana bratranců - Hrnčíř, Svatopluk, 1926-2014 (Albatros, 2016)
Dva bratranci, zbrklý Kuba a uvážlivý Vráťa se vydávají na prázdninový výlet na kolech za dědečkem do Jizerských hor, kraje sklářů. Poprvé sami, bez rodičů! Vezou s sebou tajemný přístroj - klikostroj a doufají, že jim dědeček prozradí, k čemu sloužil. Jenže Kubovi někdo po cestě klikostroj ukradne, stejně jako kolo, na kterém ho vezl. Podaří se mu zloděje najít? A co když je všechno jinak, než to na první pohled vypadá?