Bídníci : zkrácená verze pro mládež - Hugo, Victor, 1802-1885 (Omega, 2014)
Pestrou mozaiku různých osudů spojuje plasticky vykreslená hlavní postava bývalého trestance, člověka, který byl pro krádež chleba odsouzen na galeje a uprchl, rozhodnutý pomstít se za své utrpení. Setkání s laskavým knězem ale změnilo jeho život víc, než si sám myslil, a tak se Jean Valjean stal příkladným a spravedlivým občanem malého města. Byl však dopaden svým věčným nepřítelem komisařem Javertem a znovu odsouzen na galeje. Po dalším dobrodružném útěku se ujímá osiřelého děvčátka a spolu s ním odchází do Paříže, kde se ukrývá v ženském klášteře jako zahradník a dívka dostává vzdělání v klášterní škole. Aby si hrdina uchoval svobodu, musí přes všechny dobré skutky neustále bojovat s vyděrači, podvodníky i policií. Po mnoha dobrodružstvích a ústrcích vítězí dobro nad zlem a Jean Valjean umírá smířen se světem v náruči milované dcery.