Po stopách černé bohyně : kulty dávných civilizací - Novák, Jan A., 1951- (Knihy záhad, 2017)
K černým madonám se vztahuje mnoho nevysvětlitelných jevů či zázraků. Mocná ženská božstva nás provázejí od doby kamenné až do současnosti. Uveďme například pravěké Venuše, hadí bohyně starých Sumerů, egyptské bohyně, ženského démona Lilith nebo různé čarodějnice. Všechny probouzejí naši fantazii