Nutné zlo - Tregillis, Ian, 1973- (Fantastika, 2017)
Strhující závěr románového triptychu, ve kterém si Otčina Roberta Harrise podává ruku s Alanem Moorem. Londýnský Westminster 12. května 1940. Druhá světová válka nabírá na obrátkách. Už podruhé. Raybould Marsh, jeden z nejlepších britských agentů, se přenesl do nové časové linie - je to poslední zoufalý pokus zachránit alespoň jediný z možných světů před lovecraftovskými monstry, kterým podlehla Marshova původní realita. Pokud má dojít k jejich porážce, nesmí na Zemi zůstat ani stopa po nadlidech stvořených nacistickou vojenskou mašinerií. Pozornost hrůzných přízraků žijících mimo čas a prostor totiž přitáhli k lidstvu právě oni... Na své cestě za vítězstvím si Marsh bude muset především poradit s Gretel, nejmocnějším z výtvorů německého profesora von Westarpa. Díky svým schopnostem ví Gretel i v nové časové linii o všem, co se událo v Marshově zničeném světě, a pokusí se mu dokončení jeho úkolu překazit. Je odhodlaná přežít - a to navzdory tomu, že každé větvení reality, které dosud byla schopná předpovědět, končilo její smrtí.