Nadvláda - Sansom, C. J., 1952- (BB/art, 2014)
Co kdyby se v roce 1940 nestal britským premiérem Wisnton Churchill, ale lord Halifax? Británie by rychle uzavřela mír s Hitlerem, odpovídá C. J. Sansom, a v roce 1952 by byla dávno v úplném područí Německa. A právě v roce 1952 začíná román Nadvláda. Pojem "druhá světová válka" neexistuje, místo toho se říká "Dunkirkské tažení" - a německo-sovětská válka se vede daleko na východě na frontě táhnoucí se skoro dva tisíce kilometrů. Z Británie se stal totalitní stát, britský tisk, rozhlas a televize jsou přísně kontrolovány, ulice hlídají násilničtí příslušníci Zvláštních pomocných sborů. Hlavní hrdina románu, vládní úředník David Fitzgerald, pečlivě zatajuje svůj židovský původ, protože britští Židé čelí stále větším omezením. V pozadí se skrývá Winston Churchill, který je vůdcem odboje. A v Briminghamu je v blázinci uvězněn vědec Frank Muncaster a s ním i jeho tajemství, které by mohlo navždy změnit rovnováhu světových sil. Pečlivě prostudované reálie toho, "co by bylo, kdyby", dokreslují věrohodnost napínavých dobrodružství, špionážní zápletky i čtivost napínavě napsaného románu