Eleonora Akvitánská. - Calmel, Mireille, 1964- (Historický román (Brána), 2015)
Manželství Jindřicha a Eleonory se ocitá definitivně v troskách. Jejich dospívající synové se začínají bouřit proti otci, žádají podíl na moci a Eleonora stojí na jejich straně. Jindřich ale vítězí a Eleonora se ocitá v internaci jako jeho zajatkyně. Nadarmo se ji přátelé pokoušejí osvobodit. Jejich snahy skončí fiaskem a vedou k odloučení Loanny a Jaufrého. Shledají se ti dva ještě někdy? Vyvázne Loanna z Jindřichových spárů? A dočká se Eleonora svobody?