Aréna - Scarrow, Simon, 1962- (BB/art, 2017)
V roce 41 našeho letopočtu je město Řím nebezpečným místem. Optio II. legie Lucius Cornelius Macro, nedávno vyznamenaný za odvahu na bojišti, se nemůže dočkat, až nechá rušné město za zády. Je rozčarovaný, když ho donutí v Římě zůstat, aby vycvičil mladého gladiátorského rekruta Marka Valeria Pavona. Přestože nebojácný Pavo bojoval už dříve o svůj život, v gladiátorské aréně je nováčkem. Je ale paličatý a má motivaci. Svého cíle se cení víc než vlastního života – chce pomstít smrt otce, jehož zabil gladiátorský šampion. Aréna dějově předchází sérii románů o Macronovi a Catonovi