Římané. - Riches, Anthony (BB/art, 2013)
Marcus Valerius Aquila, syn zavražděného římského senátora, skrývající se před svými pronásledovateli v řadách příslušníků pomocných tungrských kohort, je převelen k Páté centurii. Jako zkušený a uznávaný centurio Corvus, který nyní musí ochránit i svou manželku a novorozeného syna, se po vítězství v Dolní Germánii nevrací zpět do Británie, ale čeká jej vyčerpávající tříměsíční pochod podél řek Rhenus a Danubius do Dákie v severovýchodní části říše, kde mají vojáci za úkol posílit obranu bohatého naleziště zlata v těžebním komplexu Alburnus Maior v Krkavčím údolí, ohrožovaném nejen kočovnými Sarmaty, ale i bojovníky ze Spojenecké kohorty kmene Kvádů, kteří pod vedením prefekta Herrwolfa přepadávají, znásilňují a vraždí pokojné vesničany.