Zapomenutá legie - Kane, Ben, 1970- (Vyšehrad, 2014)
V historickém románu zachycuje autor neklid, brutalitu i nádheru Říma v 1. století př. Kr., kdy mu vládne triumvirát Julius Caesar, Pompeius a Crassus. Čtyřmi hlavními postavami jsou však vedle dvojčat jménem Romulus a Fabiola, kteří se narodili jako otroci - Romula prodají do gladiátorské školy, Fabiolu do nevěstince - etruský válečník Tarquinius, který dokáže předvídat budoucnost, a gladiátor Brennus, jehož rodina se stala obětí císařské rozpínavosti. Crassus prahne po vojenské slávě a vytáhne proti Parthům.