Nebe, na němž nesvítily hvězdy - Schröder, Rainer M., 1951- (Světový bestseller, 2017)
Alija Bet je hebrejské kódové označení pro ilegálně organizované přistěhovalectví do britské mandátní oblasti Palestina. Pro Leah a Janneka svitla naděje - oba jsou z rodiny jediní, kdo přežili koncetrační tábory, a nyn, v roce 1946, stále ještě hluboce traumatizovaní, se potulují jako živé mrtvoly rozbombardovaným Mnichovem. Doslechli se o nebezpečné plavbě na přeplněných vracích prarníků, o mnoha utopených nebo v britských sběrných táborech internovaných uprchlících, o neustálých bojích s arabskými obyvateli - ale nemají jinou možnost. A tak se oba vydávají jako ilegální běženci na dobrodružnou cestu přes Středozemní moře s nadějí na novou vlast.