Na vlastní kůži - Moro, Javier, 1955- (Ikar, 2017)
Poutavé dobrodružství, jehož autorem je zkušený novinář a osvědčený autor, popisuje skutečnou událost, kterou bychom dnes mohli nazvat humanitární misí. Na počátku 19. století se španělský král na doporučení lékařů rozhodl vypravit do zámoří expedici, jejímž cílem bylo rozšířit právě objevenou vakcínu proti černým neštovicím v Americe a na dalších územích a zbavit tak tamější obyvatelstvo ničivé nemoci. Součástí námořní výpravy byli lékaři, ale i dvaadvacet dětí a mladá žena, která o ně pečovala. Právě Isabel se stává hlavní hrdinkou příběhu a její nevšední osud, schopnosti, krása i odvaha udrží čtenáře v napětí do poslední stránky.