Štvanice na orly - Kane, Ben, 1970- (Vyšehrad, 2017)
Volné pokračování historického románu o bitvě v Teutoburském lese Orlové ve válce Píše se rok 14. Germánským kmenům pod vedením náčelníka Cherusků Arminia se podařilo vlákat do pasti a zmasakrovat více než čtrnáct tisíc mužů ze tří římských legií, jimž velel Publius Quinctilius Varus. Byla to největší porážka, jakou kdy Římané utrpěli, a aby byla zkáza dokonána, přišli také o tři drahocenné symboly legií – zlaté orly. Římané se s porážkou nehodlají smířit, touží po odplatě a doufají, že získají vzácné zástavy zpět. Pomstít by se chtěl i centurion Tullus, který s hrstkou svých legionářů tehdejší útok Germánů jako zázrakem přežil. Tullus a jeho druhové se tedy znovu vracejí na místo činu a otvírá se před nimi možnost pomstít se Germánům a získat orly zpět. Dobře vědí, že to bude lítý boj, protože i tentokrát se proti nim postaví nebezpečný a proradný Arminius v čele tisíců nenávistných Germánů, odhodlaných rozdrtit římskou armádu i podruhé. Podaří se Tullovi a jeho druhům přežít líté boje s germánskými kmeny i tentokrát a vrátí římské legii její chloubu?