Josefovská krev - Kuťák, Jaroslav, 1956- (Původní česká detektivka, 2017)
Když se uprostřed romského ghetta v josefovské pevnosti najde mrtvola, potenciálních motivů i pachatelů je mnoho. Vedle rasových, osobních a loupežných pohnutek se začíná hovořit také o znovuzrozených legendách z různých období. A hradecká kriminálka se bude muset vypořádat nejen s neuspořádanými romskými domácnostmi, s předsudky a pověrami, ale také s přibývajícími oběťmi téhož vraha...