Ďábel na řetězu : historický román z 11. století - Dvořák, Otomar, 1951- (MOBA, 2013)
Historický román o dramatickém osudu sázavského opata Prokopa, nejzáhadnějšího z našich národních patronů. Muž, nad jehož utajeným zrozením visí krvavá kletba, se po celý život snaží vymanit z moci ďábla. Stává se poustevníkem a mnichem, hledá v sobě sílu, aby démona pekel zkrotil a pokořil, aby zlo proměnil v dobro.