Mundská stezka - Hammel, Eric M., 1946- (NV, 2009)
V knize autor líčí dramatický a drásavý příběh vojáků, kteří poprvé musí čelit bažinatému terénu deštného pralesa, bunkrům z kmenů palem a korálové horniny, zákeřným odstřelovačům ukrytým v korunách stromů, neustávajícímu dešti, protiútokům japonských letadel a lodí, logistické a noční můře života a pohybu v bezedném bahně. Poprvé se zde v plném rozsahu objevil fenomén, který američtí vojenští lékaři označí jako „vyčerpání z boje“ a „válečnou neurózu“, při nichž se muži, ač nijak nezranění, stávají nepoužitelnými pro další boj.