Šedí vlci v azurovém moři : nasazení německých ponorek ve Středozemním moři - Alman, Karl, 1923-2011 (Naše vojsko, 2011)
Průběh námořních bojů v oblasti Středozemního moře za druhé světové války (především v letech 1941-1945). Publikace dokumentuje ztráty, které způsobily německé ponorky a torpédové čluny spojeneckým námořním silám. K nasazení německých ponorek ve Středozemním moři došlo na podzim roku 1941, mezi jejich prvotní úkoly patřily útoky na spojenecké námořní zásobování v oblasti východního Středomoří, dalším cílem byly konvoje zasobující Maltu, případně další nepřátelské námořní jednotky. Publikace zasazuje námořní operace do širšího kontextu války mezi Spojenci a mocnostmi Osy na severu afrického kontinentu. Pozornost autor rovněž věnuje strategickému postavení ostrova Malty v celém konfliktu. - Knížka z oblasti literatury faktu je psána místy reportážním, až beletristickým stylem. V závěru obsahuje faktografické přílohy (seznamy ponorek, personální obsazení německého námořního velitelství Itálie a Tunisko, celkové úspěchy a ztráty německých ponorek ve Středozemním moři).