Nevěsta - Garwood, Julie, 1946- (Oldag, 1997)
11.-12. stol. Skotsko, Wales a Irsko. Podle králova rozhodnutí si ovdovělý skotský zeman Alec Kincaid musí přivést nevěstu z Anglie. Vybral si tam krásnou Jamii, nejmladší dceru barona Jamisona. Té se však barbar z Vysočiny ani trochu nezalíbil. Slyšela podivné řeči o smrti první ženy svého nastávajícího a také o tom, že pro Skoty znamená manželka méně než jejich kůň. Přesto jí nezbývá nic jiného, než vydat se s Alecem Kincaidem na dalekou cestu do Skotska. Tváří v tvář nebezpečí, které na oba číhá během jejich putování po nehostinném kraji, ale i na zemanově skotském panství však jejich vztah začíná dostávat jinou podobu