Birk - Robben, Jaap, 1984- (Vyšehrad, 2017)
Skvělý román o smutku a samotě začíná smrtí Birka Hammermanna, který umírá ve vlnách chladného moře, když zachraňuje tonoucího syna Mikaela, jenž se navzdory všem zákazům rodičů vrhá za fotbalovým míčem. Mikaela události donutí rychle dospět, jeho matka Dora totiž ztrátu muže nedokáže psychicky vstřebat. Izolace, která je po smrti manžela na opuštěném ostrově tak hmatatelná, ji vede ke krokům, které jsou společensky nepřijatelné.