Objevitelé : nejnebezpečnější průzkumné cesty všech dob - Kespert, Deborah (Slovart, 2013)
Celá staletí křižovali odvážní cestovatelé pevninu i oceány, aby probádali naši planetu a sestavili dohromady její co nejpodrobnější podobu. Zemský povrch je však už dnes téměř dokonale znám, a tak si novodobí dobrodruzi vytyčují nové výzvy: potápějí se do hlubin oceánů a létají do vesmíru. Bohatě ilustrovaná kniha přináší příběhy čtyřiadvaceti objevitelů a odvážlivců, od Marka Pola a Kryštofa Kolumba přes Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norgaye, kteří jako první zdolali Mount Everest, až po Neila Armstronga a Edwina Aldrina, kteří jako první stanuli na Měsíci. Tyto příběhy doprovází též spousta užitečných rad, například jak přežít v divočině či v poušti, jak se vyhnout omrzlinám a zůstat naživu pod lavinou či jak chodit po Měsíci. Kniha jistě potěší a poučí nejen budoucí dobrodruhy, ale i ty, kdo o jejich výkonech rádi čtou v pohodlí obývacího pokoje